Blog

Kroz blog Grayroom-a možete dobiti informacije o novim softverima, njihovo testiranje, naše zaključke kao i naše tutorijale i još po nešto u oblasti Arhviz-a, CG-a, 3d sveta i sl.

Creating snow with PF source Pročitaj Sve

Creating snow with PF source

Evo jednog od načina kako kreirati realističan sneg na nekom objektu. Za primer uzeo sam jedno drvo koje je podeljeno na dva objekta, stablo i krupno granje kao jedan objekat i na sitno granje kao drugi objekat zbog optimizacije pri korišćenju čestica (PF) na samim objektima. Pa da krenemo:
Dirty Wall: Vray material Pročitaj Sve

Dirty Wall: Vray material

Za dobijanje što realnijeg renderinga jako je bitno kreirati mapu koja nije u potpunosti savršena tj. izbeći plastičnost materijala. To se postiže tako sto se koriste složene mape koje miksuju više materijala. Na ovom primeru videćemo jedan od čestih načina kreiranja prljavog zida koristeći Vray. Naravno ova tehnika se koristi i za druge složene materjale .
Creating carpet using VrayFur Pročitaj Sve

Creating carpet using VrayFur

Za kreiranje tepiha postoji više načina ( Displacement, Hair and Fur...) U ovom primeru koristiću VrayFur.
Creating snow with PArray-a Pročitaj Sve

Creating snow with PArray-a

Ovaj način je jako sličan kao kod kreiranja snega uz pomoć PF Sourca. Možda je za nekog lakši, pa se može opredeliti za njega. I jedan i drugi način pripadaju Particle System-u. Za početak je jako bitno napomenuti da će Parray postaviti čestice na ceo naš objekat tj. mesh pa je jako bitno kreirati onakav mesh gde želim da se javi sneg. Pa da krenemo.
Creating bedding with the help of Marvelous Designer Pročitaj Sve

Creating bedding with the help of Marvelous Designer

Za kreiranje bilo kakve tkanine postoje razni modifier-i i alatke u samom 3d softveru pa recimo u 3ds Max-u i Maya-i postoje cloth, mcloth (3ds Max) ili ncloth (Maya). Iako su ovi modifier-i i alatke jako dobri i korisni za većinu stvari, postoji profesionalni program za modne dizajnere koji može sve to i mnogo više od toga. Prednost Marvelous Designer-a u odnosu na navedene modifier-e i alatke jeste što podržava veći broj poligona, više podešavanja, a i sama simulacija se odvija dosta brže i sve to u okruženju koje je više nego prijatno.
We Are Hiring - 3d Artist Pročitaj Sve

We Are Hiring - 3d Artist

Grayroom studio sa sedištem u Nišu otvara mesto na poziciji ‘’3D artist-e u arhitektonskoj vizualizaciji”. Pozicija obuhvata kreiranje scene u 3d okruženju, renderovanje, smisao za kompoziciju i realisticne rendere.